Parkinson

Wat is de ziekte van Parkinson?
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben te weinig dopamine in hun hersenen. Dat komt door een beschadiging van de zenuwcellen die dopamine aanmaken. De oorzaak van die beschadiging is helaas nog onbekend. Dopamine, een zogenaamde neurotransmitter, is nodig om signalen door te geven van de ene naar de andere hersencel. Het tekort aan dopamine kan problemen geven bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, omdraaien in bed en praten. Ook kunnen geheugenstoornissen, slaapproblemen, depressies, concentratieproblemen en persoonlijkheidsveranderingen optreden Andere veelvoorkomende klachten zijn pijn, incontinentie en stoornissen met de seksualiteit en spijsvertering.

Behandeling
Om de symptomen van Parkinson te bestrijden, is Levodopa het krachtigste medicijn. Helaas verhelpt Levodopa niet alle klachten. Dit medicijn heeft bijvoorbeeld weinig invloed op uw evenwicht. Bovendien kunt u door langdurig gebruik ervan problemen krijgen, zoals abnormale, onvrijwillige bewegingen (dyskinesieën) in bepaalde perioden en geheugenstoornissen.

Als er geen andere mogelijkheden zijn, wordt soms gekozen voor een operatie, vooral om het beven en de onvrijwillige bewegingen te verminderden. Uitgangspunt zijn uw gezondheidsproblemen en uw voorkeuren.

Vanwege de complexitieit en het progressieve karakter va de ziekte van Parkinson wordt naast de medische behandeling ook vaak gekozen voor niet-medische behandelingen. Bij bewegingsklachten is oefentherapie een mogelijkheid. Oefentherapie vervangt de medicijnen of een operatie niet.

Wat kan de therapeut voor u betekenen?
Bij Aktiefysio is onze fysiotherapeut Ivana Couturier, aangesloten bij het ParkinsonNet en behandelt zij onze klanten met Parkinson.

Als u problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed, kunt u veel baat hebben bij therapie. Dat is ook het geval als uw conditie minder wordt of als uw nek- of schouderklachten heeft. Contact met Ivana is ook zinvol als u vaker valt en juist geneigd bent om minder te bewegen. Dat is begrijpelijk. Actief blijven heeft echter een positieve uitwerking op uw klachten en voorkomt nieuwe bijkomende klachten, zoals broze botten, verstopping of problemen met uw hart.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor therapie bij Parkinson, is een verwijzing van uw arts noodzakelijk. Controleer uw polis of neem contact op met uw verzekering voor wat u precies vergoed krijgt.

ons team afspraak maken

Fysio Hilversum: Bij AktieFysio begeleiden onze fysiotherapeuten u met veel persoonlijke aandacht in een ongedwongen sfeer. Dus bent u op zoek naar fysiotherapie in Hilversum ga dan naar Aktiefysio.

Afspraak maken

Vul uw gegevens in. Wij nemen snel contact met u op.

Contact

Hoofdlocatie
Oude Amersfoortseweg 152
1212 AJ  HILVERSUM
Telefoon:  035-623 0540

Dependance Basic-Fit Hilversum
Herenstraat 36 
1211 CC HILVERSUM 
Telefoon: 06-16631479

E-mail: info@aktiefysio.nl

Onderdeel van: