Etalagebenen

Wat is Claudicatio Intermittens, of: wat zijn etalagebenen?
Na een stukje lopen komt pijn, kramp of vermoeidheid in uw been opzetten. Steeds moet u even stilstaan om de pijn te laten zakken. Dan kan wijzen op claudicatio intermittens, ook wel Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) of in de volksmond beter bekend als ‘etalagebenen’. Want wie met deze klachten in een winkelstraat loopt, lijkt steeds even stil te staan om de etalage te bekijken. Het is echter ook mogelijk dat de klachten pas merkbaar worden als u sneller gaat lopen, fietst, trap loopt of op moeilijker begaanbaar terrein loopt, zoals in het bos of op het strand.

Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Zuurstof wordt door bloedvaten (de slagaders) aangevoerd. Als u sneller loopt, of een heuvel opgaat, gebruikt u meer zuurstof. De klachten ontstaan doordat de slagaders van het been door verkalking vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus zuurstof naar de beenspieren. Daardoor krijgt u pijn tijdens het lopen, in uw voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk van de plaats van de bloedvernauwing. Als u stilstaat, komende de spieren tot rust en kan het zuurstoftekort worden aangevuld. De klachten nemen dan weer af. Bij extra inspanning, als u bijvoorbeeld sneller gaat lopen, heeft u eerder klachten omdat er dan meer zuurstof wordt gevraagd. Ook bij een lage temperatuur kunnen er klachten ontstaan, omdat de bloedvaten door de kou iets samentrekken.

Wat voor hart- en vaatziekten in het algemeen geldt, gaat ook op voor etalagebenen: roken is de grootste risicofactor. Wie een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed of suikerziekte heeft, kan eerder etalagebenen krijgen. Ook overgewicht en te weinig beweging zijn de risicofactoren. Meerdere risicofactoren versterken elkaar.

Wat kunt u zelf doen?
Het belangrijkste is dat u op tijd in actie komt. De klachten zijn vervelend, maar hoeven dan nog geen ernstige gevolgen te hebben. Een belangrijk deel van de behandeling heeft u in eigen hand. Stoppen met roken, de juiste hoeveelheid beweging en zo mogelijk afvallen, zijn de belangrijkste aandachtspunten.

Roken is erg slecht voor de conditie van de bloedvaten. Daarom is het advies: stoppen. De klachten nemen dan niet verder toe en vaak wrden ze zelfs minder. Voor ondersteuning met stoppen met roken kunt u terecht bij uw huisarts of Stivoro

Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook al doet dat pijn. Door elke dag te wandelen en dat geleidelijk op te bouwen, verbeterd de bloedtoevoer in d benen en kunt u steeds langer zonder klachten lopen. Het is belangrijk om het wandeltempo zo te kiezen dat u ook echt pijn voelt. Als u niet wandelt, zult u sneller klachten krijgen.

Wat kan de therapeut voor u betekenen?
Bij Aktiefysio is Emma Wiebes aangesloten bij het ClaudicatioNet, zij behandelt onze klanten met etalagebenen.

Door de pijn kunt u geneigd zijn om minder de bewegen waardoor de klachten alleen maar verergeren. Emma kan u helpen om in beweging te blijven en de problemen door etalagebenen te verminderen in uw dagelijkse leven. Zij kan u uitleggen hoe u zelfstandig uw klachten blijvend onder controle kunt houden.

De behandeling is erop gericht om de problemen door de klachten te beperken en het risico van slagaderverkalking te verkleinen. Sommige patiënten hebben voldoende aan wandeladvies. Er is echter ook een groep patiënten die intensievere begeleiding door een therapeut nodig heeft. Soms is zelfs een ingreep in het ziekenhuis (dotter of bypass) nodig om de vernauwing van het bloedvat op te heffen. Ook na zo’n operatie kan een fysiotherapeutische behandeling gewenst zijn.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor therapie bij Claudicatio Intermittens, is een verwijzing van uw arts noodzakelijk. Controleer uw polis of neem contact op met uw verzekering voor wat u precies vergoed krijgt.

ons team afspraak maken

Fysio Hilversum: Bij AktieFysio begeleiden onze fysiotherapeuten u met veel persoonlijke aandacht in een ongedwongen sfeer. Dus bent u op zoek naar fysiotherapie in Hilversum ga dan naar Aktiefysio.

Afspraak maken

Vul uw gegevens in. Wij nemen snel contact met u op.

versturen
Contact

Hoofdlocatie
Oude Amersfoortseweg 152
1212 AJ  HILVERSUM
Telefoon:  035-623 0540

Dependance Basic-Fit Hilversum
Kerkstraat 63/31 
1211 CL HILVERSUM 
Telefoon: 06-16631479

E-mail: info@aktiefysio.nl