Aktiefysio nieuws

Stressklachten in het dagelijks leven

18-05-2021

Tegenwoordig hoort u vaak in het nieuws dat de corona crisis zorgt voor verhoogde spanning in het dagelijks leven. Dit kan leiden tot stress, vooral in deze tijden komen stressklachten steeds vaker voor.

Stress is niet altijd negatief, een lichte mate van stress zorgt voor alertheid en een betere concentratie, dit noemen we distress. Een voorbeeld is spanning voor een sportwedstrijd.

Indien deze distress langer dan 2 weken aanhoudt of u langere tijd onder (lichte) druk staat kan de balans tussen ontspanning en distress verstoord raken. Dan verandert de distress in chronische stress en kunnen er psychische en lichamelijke gevolgen zijn.

Een verzwakt afweersysteem kan één van de gevolgen zijn van chronische stress. Dit zorgt voor meer kans op het krijgen van griep of verkoudheid.

Daarnaast kunnen mensen met veelvoudige stress last krijgen van (spannings-)hoofdpijn. Deze spanning wordt veroorzaakt door de spieren rond het voorhoofd, nek, schouders en soms de rug. Deze spanning kan zich ook uiten in nek- en rugklachten.

Ook kan de spijsvertering vertraagd worden door langdurige stress. Langdurige stress kan leiden tot gewichtsverlies, maar ook andersom; u kunt ook last krijgen van eetaanvallen en daardoor aankomen.

Stress kan ook invloed hebben op het geheugen. Als u bijvoorbeeld voor langere tijd veel drukte hebt op uw werk, en hier stress van ervaart, is het doorgaans niet effectief om door te blijven gaan. Soms is het juist effectief om even tot ontspanning te komen, zodat de hersenen rust krijgen. Vervolgens kunt u met een fris brein beter omgaan met de druk op uw werk.

In een (kortdurende) stressvolle situatie voorziet de hartspier de spieren van meer zuurstof en gaat het hart sneller kloppen. Bijvoorbeeld bij een sporter; deze kan beter presteren in een wedstrijd wanneer het hart sneller klopt. Wanneer er geen (langdurige) stressvolle situatie is, maar u ervaart dit wel zo, kan het hart sneller gaan en blijven kloppen. Hierdoor kan de bloeddruk verhogen of kan de hartslag onregelmatig worden. Daarbij komt vaak ook een versnelde ademhaling en/of oppervlakkige ademhaling. Men spreekt dan ook wel van hyperventilatie (letterlijk vertaald: “verkeerd ademhalen”)

Daarnaast heeft stress invloed op het slaapritme, waardoor inslaapproblemen, doorslaap problemen en zelfs slapeloosheid kunnen voorkomen.

Herkent u zich in bovenstaande?
Onze (slaap)oefentherapeut, Iris van den Brink, kan u hiermee helpen.

U kunt zonder verwijzing bij haar terecht.

Fysio Hilversum: Bij AktieFysio begeleiden onze fysiotherapeuten u met veel persoonlijke aandacht in een ongedwongen sfeer. Dus bent u op zoek naar fysiotherapie in Hilversum ga dan naar Aktiefysio.

Afspraak maken

Vul uw gegevens in. Wij nemen snel contact met u op.

Contact

Hoofdlocatie
Oude Amersfoortseweg 152
1212 AJ  HILVERSUM
Telefoon:  035-623 0540

Dependance Basic-Fit Hilversum
Herenstraat 36 
1211 CC HILVERSUM 
Telefoon: 06-16631479

E-mail: info@aktiefysio.nl

Onderdeel van: