Jaarlijks gaan er zo’n 1,2 miljoen Nederlanders op wintersport. Heerlijk skiën, natuur en gezelligheid maken dit voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Maar helaas komt niet iedereen weer even vrolijk thuis van de wintersport. Gelukkig zijn de meeste blessures eenvoudig te voorkomen met een goede voorbereiding van je wintersport. Maar liefst 75% van alle ongelukken kan voorkomen worden met een goede voorbereiding.
Hoe groot is de kans op een blessure?
Elk jaar gaan er ongeveer 950.000 Nederlanders op wintersport. Van dit aantal raakt gemiddeld 6.000 zwaargewond. Dus de kans op een serieus ongeluk is 0,65%. Hierbij is dan nog geen rekening gehouden met de lichte blessures die zijn opgelopen op wintersport. Van alle ongelukken op de piste is verreweg het grootste deel (85%) het gevolg van een éénzijdige val.
Top 5 wintersportblessures
1. Knie blessures: 23%
2. Blessures aan benen en scheenbenen: 11%
3. Schouderblessures: 10%
4. Polsblessures: 9%
5. Kuitblessures: 9%
6 Tips om blessures te voorkomen
Tip 1. Train je lichaam
Skiën en snowboarden is een fysieke sport. Hierdoor wordt je lichaam tijdens de wintersport zwaarder belast dan normaal. Veel mensen zijn van de ene op de andere dag de hele dag buiten en sporten dan vaak ongetraind 4 tot 6 uur achter elkaar. Hierbij gebruik je ook nog eens spieren die normaal nauwelijks worden gebruikt.
Zorg ervoor dat je fysiek klaar bent voor de wintersport. Begin 5 weken van tevoren met gerichte oefeningen om specifieke spiergroepen te trainen. Er zijn op internet veel oefeningen te vinden, zoals dokterdokter.nl, het ANWB Wintersport Fitplan, veiligheid.nl of de Ski-APK.
Neem één of meerdere lessen op een indoor baan in Nederland. Het is leuk, je komt alvast in de vakantiesfeer én je traint specifieke spieren.
Doe elke dag een warming-up en cooling-down. Het vermindert de kans op blessures aanzienlijk.
Heeft u hier vragen over? Dan kunt u altijd terecht bij een van onze (sport)fysiotherapeuten!
Tip 2. Voorkom vermoeidheid
Veel mensen haasten zich aan het begin van de vakantie richting de sneeuw. In één ruk rijden ze (vaak ’s nachts) door om maar zo snel mogelijk op plaats van bestemming te komen. Om vervolgens de volgende dag dodelijk vermoeid op de piste te staan.
Probeer uitgerust op vakantie te gaan, zodat je optimaal kan genieten van je wintersport.
Maar liefst 30% van de wintersport ongelukken vinden plaats tussen 14.00 en 16.00. Mensen worden moe en het is drukker op de pistes. Daarnaast wordt je reactiesnelheid langzamer als je vermoeid bent.
Zorg ervoor dat je gedurende de dag genoeg rustmomenten inlast, zodat je de hele dag kan genieten.
Tip 3. Vermijd alcoholgebruik
Wat is een wintersport zonder apres-ski? Natuurlijk is het erg gezellig om een biertje of glühwein op de piste te drinken. Maar besef dat bij 20% van alle wintersportongelukken alcohol in het spel is. Je reactiesnelheid wordt lager, je wordt overmoedig en hierdoor raak je sneller geblesseerd.
Probeer het alcoholgebruik uit te stellen tot het moment dat je stopt met skiën.
Tip 4. Ken de sneeuwcondities
Sneeuwconditie is een belangrijke factor bij het ontstaan van blessures. Wanneer er veel ijs op de piste ligt, is de kans op een blessure groter. Probeer daarom ijzige pistes aan het eind van de dag te vermijden.
Zorg ervoor dat je vooraf de sneeuwcondities op de pistes weet.
Tip 5. Check de weersvoorspelling
Het weer in de bergen kan snel veranderen. Als je ’s morgens met zon vertrekt vanuit je accommodatie, kan het zomaar zijn dat je ’s middags in een sneeuwbui terecht komt. De temperatuurverschillen tussen dal en top kunnen groot zijn. Let er ook op dat je in lange open liften en in de schaduw erg snel afkoelt.
Bekijk elke dag de weersvoorspelling. Let daarbij vooral op de temperatuur, kans op mist en neerslagkans.
Baseer je kledingkeuze op de weersverwachting.
Tip 6. Draag een helm
Hoofdletsels maken ongeveer 5% van alle wintersportblessures uit. Dat is ook niet zo verwonderlijk, als je beseft dat snelheden tot wel 90 km/h gehaald worden door recreatieve wintersporters.
Het goede nieuws is dat de kans op hoofdletsel simpel te verkleinen is. Het dragen van een helm reduceert die kans al met 35%!
Draag tijdens het skiën/snowboarden altijd een helm.
Mocht u toch een blessure oplopen, vragen hebben over uw voorbereiding of heeft u reeds klachten en vraagt u zich af of u hiermee veilig op wintersport kunt gaan? Dan kunt u contact opnemen om een afspraak te maken met een van onze (sport)fysiotherapeuten.
(Bron: https://www.snowbreaks.nl/)
Fysio Hilversum: Bij AktieFysio begeleiden onze fysiotherapeuten u met veel persoonlijke aandacht in een ongedwongen sfeer. Dus bent u op zoek naar fysiotherapie in Hilversum ga dan naar Aktiefysio.
Vul uw gegevens in. Wij nemen snel contact met u op.
Hoofdlocatie
Oude Amersfoortseweg 152
1212 AJ HILVERSUM
Telefoon: 035-623 0540
Dependance Basic-Fit Hilversum
Herenstraat 36
1211 CC HILVERSUM
Telefoon: 06-16631479
E-mail: info@aktiefysio.nl
Onderdeel van: